Vad är NFT? – Världen om Non-Fungible Tokens

Vad är Non Fungible Token?

Kommer NFT att förändra världen?

Internet har vänt upp och ner på många branscher under de senaste 30 åren. Vem hade då trott att Amazon en dag skulle bli världens största detaljhandelsplattform? Nästan alla sektorer dematerialiseras successivt och etablerar sig allt oftare i digital form. I samband med detta växer nya dominerande globala digitala nätverk fram på internet. Facebook är det största digitala sociala nätverket. YouTube är det största digitala tv- och videonätverket. Google är det största digitala informationsnätverket.

network

Kryptovalutor, främst Bitcoin, fortsätter växa och närmar sig att bli det största digitala monetära nätverket. Den bakomliggande blockkedjetekniken möjliggör digital begränsning på dataregister, vilket är väsentligt för värdeskapande på internet. Alla andra digitala filer kan kopieras så många gånger som du vill. Digital begränsning i kombination med säkerhet genom decentralisering är en omvälvande utveckling, precis likt internet. Blockchain-tekniken och smart contracts har potential att återigen vända upp och ner på många branscher.

Blockkedjetekniken möjliggör också unika digitala intyg på äganderätt. Knapphet och säkra intyg är de två egenskaperna som kan dematerialisera och digitalt kartlägga värdefulla objekt utöver pengar. Dessa digitala objekt och äganderätten till dem kallas NFTs – Non-Fungible Tokens. Marknaden för digital konst och samlarföremål spelar en stor roll här.

Läs vidare för att ta reda på de grundläggande faktorerna bakom NFT:er, hur de skapades och varför de har enorm framtidspotential. Den här artikeln kommer att uppdateras regelbundet.

Vad är NFT?

NFTs (Non-Fungible Tokens, eller svenska icke-fungibla tokens) är digitala bevis på äganderätt till immateriella varor. Dessa varor är vanligtvis unika, icke utbytbara digitala tillgångar (tokens). Blockkedjetekniken gör det möjligt att bevisa och överföra äganderätten till dessa tokens på ett unikt sätt. Exempel är digitala konstverk, datorspelsobjekt, digitala biljetter eller domännamn. De kan dock också vara digitala bevis på äganderätt till fysiska föremål, t.ex. målningar eller andra unika föremål.

Motsatsen till NFT är utbytbara tillgångar (fungibla tokens). Utbytbarheten innebär att en sådan token kan när som helst ersättas med en identisk token. Kryptovalutor är utbytbara digitala blockchain-baserade tillgångar. 1 Bitcoin är alltid 1 Bitcoin, oavsett när den skapades och i vilket block den för närvarande befinner sig. En Bitcoin kan alltid bytas mot en annan Bitcoin utan begränsningar.

I den verkliga världen är 100 kronor alltid 100 kronor, oavsett om de finns på bankkontot, plånboken eller på PayPal-kontot. Utbytbarheten är tillgänglig och du kan också växla in för att få andra valörer summerade till 100 kronor. Det är dock ovanligt att hantera kontanter i dagens Sverige, men principen är densamma.

Utbytbarheten kan också vara relativ och subjektiv. Ett penningsmynt kan vid någon tidpunkt bli ett sällsynt och mycket värdefullt samlarobjekt på grund av speciella egenskaper. En flygbiljett i affärsklass är inte utbytbar mot en biljett i ekonomiklass. I ekonomiklass är en fönsterplats inte samma sak som en plats vid gången.

Fungibla mot icke-fungibla tillgångar
Fungibel vs icke-fungibel, Källa: Opensea.

Dessa små skillnader innebär nya utmaningar för NFT:er på en blockchain. Det kan finnas flera identiska NFT:er men de är ändå sällsynta och relativt unika om det till exempel bara finns tio stycken i världen.

NFT och blockchain

Innan blockchains existerade fanns det redan många digitala objekt som inte kunde bytas. Oavsett om det rörde sig om enskilda objekt i dataspel, digitala biljetter eller domännamn var datorvärlden praktiskt taget full av NFT:er. Men det fanns inget tydligt sätt att bevisa äganderätten och det fanns inte heller något sätt att officiellt överföra äganderätten till någon annan. Det fanns helt enkelt ingen kompatibilitet och därmed inget standardiserat sätt att handla med dessa digitala föremålen med tillräcklig likviditet.

Det är här som blockkedjetekniken kommer in bilden. Transaktioner och registreringar i en blockchain är oföränderliga, vilket gör äganderätten till en NFT säker och verifierbar. Detta innebär även att hela ägarhistoriken lagras i blockkedjan permanent. NFT:er på en blockkedja möjliggör alltså unikt ägande av kopierbara filer.

Vad är det som gör NFT så värdefulla?

Vad är det som driver efterfrågan på NFTs? Det handlar inte enbart om digital raritet eller exklusivitet. Det är snarare de individuella fördelar och känslor som uppkommer med en NFT, vilket ofta är tydliga. Om en biljett till en NFT ger tillträde till ett mycket viktigt evenemang finns det en tydlig anledning att skaffa den NFT. Detsamma gäller objekt i datorspel, det kan till exempel ge rätt till särskilda förmågor för spelkaraktärerna.

Men varför köpa en NFT för mycket pengar? Det är säkert en fråga många ställer sig. Vissa ifrågasätter om konst överhuvudtaget kan vara digital. Men lika tveksamt är det varför människor köper dyra målningar eller dyra frimärken. Det är känslorna som samlingsobjektet skapar. Det är berättelsen bakom som skapar det verkliga värdet.

Ett autografkort är också bara en pappersbit med bläck på. Men om signaturen är från en mycket framstående person och om tillfället för signeringen var speciellt, ökar värdet i motsvarande grad. Med digitaliseringen kan konstverk och signaturer dematerialiseras och reproduceras på internet.

De mest kända NFT:erna

Även om det finns flera år historia av NFT:er, väckte särskilt två NFT:er stort medieintresse under 2021.

Twitter-grundaren Jack Dorseys första tweet som en NFT

Jack Dorsey, grundaren av Twitter, har sålt sin allra första tweet från 2006 för cirka 2,9 miljoner dollar som en NFT. Nu kan det finnas många invändningar: Tweeten finns torts allt på Jack Dorseys Twitter-konto och är därför fortfarande i hans ägo! Vad händer om Jack Dorsey helt enkelt raderar tweeten? Men det är inte alls det som är poängen, det är enbart historien bakom och känslorna den väcker.

När grundaren av Twitter-plattformen själv säljer sin första tweet som en digital fil finns det en unik historia bakom det. Den nya ägaren av tweeten kan för alltid bevisa att han har NFT:en tack vare en blockchain. Han kan bevisa att erbjudandet kom personligen från Hack Dorsey och att han vann genom att lägga det högsta budet. Vem kan säga det? Förmodligen är det lika få som kan säga att de har Henry Fords första bil.

första tweeten såld som NFT
Auktion av NFT ”Jack Dorseys första tweet”, Källa: Valuables by Cent.

Jack Dorseys tweet såldes på plattformen Valuables by Cent i en auktion. Justin Sun från Tron var också en av budgivarna, men det vinnande budet kom från någon annan.

Beeple och hans NFT för 69 miljoner dollar

Konstnären Beeple har hittills fått mest uppmärksamhet i media kring NFT, då hans digitala konstverk såldes för hela 69 miljoner dollar på en auktion som hölls av auktionshuset Christie’s den 11 mars 2021.

Bakom Beeple står den US-baserade Mike Winkelmann. NFT konstverket i fråga heter ”EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS” och är ett digitalt collage av totalt 5000 individuella konstverk som skapats under lika många dagar. Det ligger alltså mer än tio års arbete bakom det övergripande konstverket.

Men historien bakom är unik: den dyraste NFT av en konstnär hittills, den första NFT-auktionen i sitt slag på Christie’s och även ett globalt genombrott på konstmarknaden. Det är ett av de dyraste konstverken som någonsin sålts av en levande konstnär.

Beeple NFT 5000 days konstverk
NFT: ”EVERYDAYS: THE FIRST 5000 DAYS”, Källa: Beeple

Den som tidigare inte kunde förstå varför människor spenderar enorma summor på frimärken eller konstverk kommer förmodligen också ha det svårt att förstå handel med NFT:er. Men det är mycket möjligt att NFT-konstverk någon gång i framtiden kommer hängas på väggen. Det finns redan en hel del personer som visar upp sina NFT-kollektion via sociala medier. Med en NFT kan du snabbt visa att du är ett fan av en viss artist eller idrottsklubb, i modern digital form.