Vad är Polkadot (DOT) och vad ligger bakom Blockchain-projektet? Du stöter ofta på tekniska termer som Sharing, Multichains eller Blockchain-interoperabilitet.
Du vet inte vad de betyder? Inga problem, i den här artikeln vill vi ge dig grunderna om Polkadot!
Polkadot är ett projekt som strävar efter att sammanlänka den för närvarande mycket fragmenterade blockchain-världen. Metaforiskt är Polkadot den brygga som förbinder enskilda isolerade projekt i blockkedjevärlden.
Läs nedan om hur blockkedjelösningen fungerar och vilka användningsfall som kan kartläggas med detta speciella ekosystem.
Vad är Polkadot?
Polkadot är ett nästa generations blockchain-projekt som gör det möjligt att länka samman olika blockkedjor. På så sätt säkerställa att olika oberoende blockchains kan kommunicera med varandra.
Polkadot är ett nätverk för att skapa interoperabilitet mellan enskilda blockchains
På lång sikt är det meningen att Polkadot ska skapa ett bättre nätverk som minskar centraliseringen och därmed ger mer kontroll till användarna. Projektet lanserades av Gavin Wood, Robert Habermeier och Peter Czaban i oktober 2017. Gavin Wood är särskilt känd som medgrundare av Ethereum.
Polkadot nyckelfakta | |
---|---|
Lansering | Oktober 2017 |
Token | DOT |
Aktuell kurs | |
Antal tokens | |
Tokens syfte | Styrning och betalning |
Grundare | G. Wood, R. Mabermeier, P. Czaban |
Utvecklare | Parity Technologies, Web3 Foundation |
Konsensusalgoritm | Nominated Proof-of-Stake (NPoS) |
Vitbok | Läs vitbok |
Vilket problem löser Polkadot?
Polkadots primära syfte är att skapa en interoperabel lösning som kopplar samman olika blockkedjesystem. Grundarna identifierade grundläggande problem med blockkedjearkitektur, vilket visar sig i nätverks skalbarhet och utbyggnad.
Med hjälp av en heterogen multichain (Polkadot-blockchain) bör de två viktiga delarna av konsensusarkitekturen, konsensus och statskommunikation, separeras. Men varför finns det för närvarande en allmän utmaning som måste lösas? Varför kan inte användarna agera tillsammans på några få blockchain-nätverk och de nya blockkedjorna helt enkelt växa med sin community?
De nya blockkedjenätverken står för närvarande inför utmaningen att få en kritisk massa av användare. Det är bara med en stor användarbas som man kan garantera att nätverket inte är manipulerbart. Om det bara finns ett fåtal validerare i nätverket finns det en risk för att nätverket tas över av en fientlig attack.
Nya blockchain-projekt är en bra utveckling för hela sektorn. Utvecklingen innebär dock också att redan begränsade resurser blir ännu knappare. En lösning till dilemmat är Polkadot som gör det möjligt för andra blockkedjesystem att få tillgång till resurser.
Polkadot fungerar i princip som en slags förmedlingskedja (Relay-chain). Andra blockkedjor kan anslutas till Relay, vilket gör det snabbare, enklare och effektivare att komma igång. Förmedlingskedjan möjliggör fria transaktioner mellan system och bidrar därmed till förbättrad driftskompatibilitet.
Hur fungerar Polkadot blockchain?
Det viktigaste elementet i Polkadot är Relay Chain och är den centrala komponenten i Polkadots blockchain-ekosystem. Relay Chain hanterar tillstånden för blockkedjor som är anslutna till systemet – dessa kallas Parachains.
En viktig del av projektets ekosystem är den inhemska kryptovalutan som handlas på marknaden under namnet DOT. Polkadot (DOT) är inte bara en ren styrnings-token, utan även det primära betalningsmedlet i Polkadot-nätverket. Den som vill koppla ihop en ny Parachain med Relay Chain måste äga DOT för detta.
DOT används också till att styra och skapa konsensus i nätverket. Det faktum att utvecklarna inte har satt någon fast gräns för antalet tokens gör det tydligt att DOT inte är ett värdeförråd. En stor del av DOT-tokens utfärdades till investerare under ICO:n. Antalet DOT ökar i nuläget med cirka 10 % per år.
Eftersom hela nätverket är baserat på en algoritm för delegerad Proof-of-Stake, får användare som satsar sin DOT ”staking” för att säkra nätverket en belöning.
Polkadot Relay Chain – Högre skalbarhet genom Nested Relay Chains
Polkadot är tänkt att bidra till att blockkedjeprojekt överlag blir mer driftskompatibla. Relay Chain erbjuder dock för närvarande endast cirka 100 platser för Parachains, antalet ska kontinuerligt ökas.
Utvecklarna på Parity Technologies vill göra detta möjligt med så kallade Nested Relay Chains. I princip handlar det om inbäddade Relay Chains som gör att nätverket kan skalas fritt.
Vad som inte kommer att förändras i framtiden är reserveringen av platser i Relay Chain. Polkadot använder en auktionsmodell för detta. De potentiellt intresserade parterna lägger bud på de lediga platserna och det är efterfrågan som avgör priset.
Relay Chain platserna är fastställda för kontraktets löptid. Men till skillnad från vad som gäller för staking ger de ingen avkastning. Anslutna blockkedjor till Relay Chain är Parachains under kontraktstiden och kan kommunicera med alla block i Relay Chain.
Parathreads – det billiga alternativet till Parachain
I praktiken kan kostnaden för en Parachain plats vara ganska hög. Därför har utvecklarna på Polkadot infört så kallade Parathreads. En blockkedja kan också skriva data till Relay Chain via en Parathread.
Åtgärden kräver ingen bokning eller auktion, utan dessa transaktioner genomförs mot avgifter. Precis som för Bitcoin-blockkedjan beror dessa avgifter till stor del på den totala trafiken på nätverket. Dessutom finns det ingen garanti för att interaktionen med Parachain kommer att avslutas med nästa block.
Därför är Parathreads inte lämpliga för stora projekt. För små projekt är det dock fördelaktigt, eftersom kostnaderna tenderar att vara lägre och hastigheten fortfarande hög på grund av funktionen med Nested Relay Chains.
Andra projekt kan dock alltid växla mellan att vara en Parachain eller Parathread, rent tekniskt är de ganska jämförbara. Beroende på hur viktig transaktionen som ska utföras är, kan Parathread vara mycket användbar. Det kan antas att de flesta användare väljer det ena eller det andra tillvägagångssättet av ekonomiska skäl.
Relay Chain-modellen en särskild egenskap hos Polkadot
Polkadots modell för Relay Chains är unik inom kryptosektorn. Polkadot gör det möjligt att separera konsensusarkitekturen, vilket varken Bitcoin eller Ethereum tillåter.
Det är en ny inriktning och det är förståeligt att utvecklarna slutade utveckla Ethereum-blockkedjan. Det har dock medfört en nackdel, Polkadot Relay Chain ger inte utvecklare möjlighet att köra program. Istället måste en annan blockkedja alltid användas för utförandet av smart contracts eller andra beräkningsoperationer.
Även om detta vid en första intryck kan verka som en nackdel, gör Polkadots starka blockkedjearkitektur det möjligt för Polkadot att använda olika anslutna blockchains för dessa operationer. Utvecklarna ser dessutom detta som att Polkadot är skalbart när det behövs.
Polkadot (DOT) token översikt
Polkadots inhemska kryptovaluta DOT används i princip för tre olika användningsområden:
- Governance: DOT-ägare har fullständig kontroll över nätverket. Alla privilegier som gäller för miners på andra plattformar gäller för DOT-ägarna på Polkadot. Detta omfattar även hantering av ovanliga händelser, t.ex. uppgraderingar och korrigeringar av protokoll.
- Staking: Grunden för DOT-staking är spelteori, vilket skapar incitament för innehavare av kryptovalutan att uppträda hederligt. Aktörer som agerar på ett sätt som gynnar nätverket belönas. Andra noder kan till och med förlora andel av nätverket på grund av skadligt beteende. Mer information finns under Staking-avsnittet.
- Bonding: För att skapa nya Parachains måste DOT-tokens bindas – denna process kallas binding i Polkadot-nätverket. Genom att ta bort tokens kopplas de gamla Parachains bort från nätverket.
Polkadot är ett av de största och viktigaste blockkedjeprojekten på marknaden. Nedanstående diagram illustrerar utvecklingen av Polkadot-kursen.
Hur Polkadot löser problemet med interoperabilitet
Ett av de största problemen hos etablerade blockchains är interoperabilitet. De nuvarande lösningarna kan jämföras med isolerade tillämpningar som ger bra prestanda men kan inte kommunicera med andra system. Polkadot löser detta med hjälp av Relay Chain.
Blockchains som bygger på Polkadot delar konsensusmekanismen, vilket är anledningen till att kommunikationen mellan blockkedjor fungerar smidigt. Oracles, likt de som finns på Ethereum, är inte nödvändiga på Polkadot för att kommunicera det aktuella läget för en annan blockkedja.
På grund av detta tillvägagångssätt gör Polkadot det också möjligt i teorin att parallellisera olika beräkningsoperationer. Parallellisering av transaktioner ger högre hastighet i praktiken och är därför en mycket intressant och hållbar lösning.
Script måste dock exekveras samtidigt i olika Parachains och Parathreads. Därefter kommuniceras resultaten av beräkningarna via Relay Chain. Det låter mycket lovande i teorin.
Det återstår dock att se om dessa teoretiska fördelar verkligen kommer att vara verksamma i praktiken och om de utgör en fördel jämfört mot andra system som erbjuder universell programmerbarhet, till exempel Ethereum.
Bridges möjliggör kommunikation med andra system
Något annat spännande är Polkadot Bridges som möjliggör kommunikation med externa blockkedjeprojekt. En Bridge är en specialiserad Parachain, vilken kan övervaka externa nätverk och även initiera transaktioner om det behövs.
En Bridge i Polkadot-ekosystemet motsvarar alltså en Oracle i andra blockchain-system. Tack vare Relay Chain kan alla andra blockkedjor i Polkadots ekosystem också få tillgång.
Vilka fördelar erbjuder Polkadot jämfört med andra blockkedjor?
Den viktigaste funktionen Polkadot erbjuder är utan tvekan möjligheten att koppla ihop blockkedjor med varandra. Det är en viktigt funktion, särskilt för decentraliserade handelsplatser. Systemet är dock också fördelaktigt för den allmänna ekonomin. Företag kan koppla sina blockkedjor till Polkadot och interagera med andra blockkedjor på detta sätt.
Polkadot bygger dessutom på Proof-of-Stake och garanterar hög hastighet när det kommer till betalningar, smart contracts eller informationsutbyte. Polkachains kan också dra nytta av Polkadots höga marknadsvärde, då de också kan ses som mer pålitliga i nätverket.
Proof-of-Stake bidrar till att nya DOT-tokens skapas kontinuerligt, vilket gör att nätverket alltid har en hög likviditetsnivå. I princip kan man säga att utvecklingen av ett nytt blockchain-projekt på Polkadot är billigt och snabbt.
En annan viktig fördel med Polkadot är Bridges, som tar över Oracles funktion och på så sätt garantera utmärkt driftskompatibilitet.
Polkadot erbjuder följande fördelar:
- Hög skalbarhet
- Intressant arkitektur för DeFi
- Billig plattform för nya projekt
- Bridges fungerar som Oracles
- Staking är möjligt med DOT
- Parathreads kan användas för att billigt utföra operationer på nätverket
Staking i Polkadot-nätverket
Polkadot är en blockchain som förlitar sig på Proof-of-Stake för att säkra Relay Chain mot attacker. För närvarande är inflationen för DOT 10 % per år, men förväntas dock minska med tiden. En betydande del av intäkterna från staking får till Polkadots deltagare. En unik egenskap hos Polkadot är de olika rollerna intressenter kan välja mellan. Vi presenterar de olika rollerna och hur Polkadot kan användas nedan.
Validator
De som vill delta i staking på Polkadot-nätverket måste investera sin DOT i ett smart contract i minst 28 dagar. På detta sätt kan investerare ta på sig rollen som validerare och utföra följande uppgifter:
- Kontroll av innehåll: Validerare kontrollerar att de uppgifter som lämnas av Parachains och Parathreads stämmer.
- Säkerställer blockens giltighet: Den andra uppgiften är att sätta ihop blocken i Relay Chain och samordna dem med andra validerare när det kommer till deras validitet.
Om en validerare sticker ut med att erbjuda felaktiga block för röstning eller röstar positivt för felaktiga block, kan valideraren förlora sin DOT-insats. För att kunna utföra sina uppgifter måste en validerare driva en fullständig nod som är ständigt tillgänglig.
Nominator
Den andra rollen i Polkadots ekosystem är den som nominerar. Det krävs inte lika hög insats, vilket även resulterar i en lägre avkastning. Nominators röstar på validerarna och det går även som nominerare att förlora sin DOT-insats.
Ett skäl till att förlora sina DOT-tokens är till exempel att rösta för en validerare som skadar nätverket.
Collator
Collators används för att överföra tillstånd till en validerare. Collator ska alltså överföra det aktuella tillståndet för en Parachain eller Parathread till en validerare. Dessa deltagare får ingen ersättning från Polkadot-nätverket, men kan få från respektive Parachain.
Fishermen
Fishermen i Polkadots ekosystem övervakar validatorerna och rapporterar om de missköter sig. Rollen som ”fiskare” kan skötas av olika noder. Den som agerar som validerare eller nominerare kan inte vara en fisherman.
Hur lätt är det att delta i Polkadot staking?
Om du vill delta i staking på Polkadot behöver du i princip inte ta itu med nätverkets alla egenskaper. Det finns några handelsplatser som gör det enkelt att delta med DOT-staking. Tjänsten erbjuds i utbyte för en liten provision, men du får behålla majoriteten av intäkterna. Skillnaden i avkastningen mellan driva en egen nod och använda en tjänst på en handelsplattform är stor. Men för de flesta investerare är det inte värt att driva en egen nod.
Det enklaste alternativet för Polkadot-staking är tjänsten som Kraken erbjuder. Här behöver investerarna bara överföra sina DOT till Staking Wallet. Kraken betalar sedan ut belöningarna två gånger i veckan. Avkastningen här är 12 % per år, vilket inte är mycket lägre än att driva en egen nod. Du kan även när som helst ta ut dina DOT-tokens från Kraken och sälja dem vid behov.
De viktigaste projekten på Polkadot
Det finns redan några spännande projekt som bygger på Polkadot. Under de kommande åren kan denna marknad förväntas utvecklas kraftigt, vilket innebär att de angivna projekten endast är en liten översikt. Vi vill ändå ta en titt på några av de mest intressanta projekten i Polkadots ekosystem:
- Kusuma: Blockkedjan har en liknande kodbas som Polkadot. Nätverket är ungefär som Polkadots lillebror, vilket är utmärkt för Polkadots dApps i testfasen. Medan Polkadot fokuserar på stabilitet har Kusuma en mer experimentell karaktär. Tekniska justeringar sker snabbt, vilket gör det till en intressant testmiljö för Polkadot-utvecklare.
- Edgeware: Det är en självförbättrande blockkedja. Edgeware är i princip en förlängning av Polkadots huvudkedja och är tänkt att fungera som ett testnät för styrning på blockkedjan. Ännu mer spännande är dock det faktum att Edgeware stöder smart contracts och kommer utvecklas beroende på besluten från intressenterna. Edgeware är dessutom kompatibelt med Ethereum.
- Acala: Singapore-baserade DeFi-projektet Acala har som mål att dra nytta av Polkadots blockchain för DeFi-applikationer. Acala har investerare som CoinFund, Arrington XRP Capital och ParaFi Capital. Det anses vara ett av de mest spännande DeFi-projekten. Förutom Acala Dollar (aUSD) har utvecklarna redan skapat ett decentraliserat kreditprotokoll och en decentraliserad bytesplattform. Dessa komponenter gör det redan möjligt för användare att överföra, låna ut och ta emot valutor mellan blockkedjor.
Vilka möjligheter erbjuder Polkadot?
Avslutningsvis är Polkadot ett spännande och lovande projekt inom blockchain-området. Utvecklarna av Polkadot har identifierat ett problem i den befintliga kryptovärlden och utvecklat en lämplig lösning för det. Om Polkadot får fäste och blir en vanlig lösning kan vi förvänta oss få se många innovativa och effektiva blockchain-system under de kommande åren.
Fördelen med Polkadot är inte bara nätverkets skalbarhet, utan framför allt den billiga och snabba möjligheten att publicera egna projekt. Därför kan många nystartade företag välja Polkadot som teknisk grund för att utveckla sina egna blockkedjeprojekt. Det är redan uppenbart att Substrate gör det särskilt lätt att utveckla nya projekt.
Samtidigt kan Polkadot etablera sig som en av de största blockkedjelösningarna inom DeFi-sektorn. Nya lovande projekt kan byggas på systemet och påskynda nätverkets tillväxt. Införandet av Nested Relay Chains kommer hjälpa Polkadot bli den nya standarden.
Gå vidare till vår detaljerade Polkadot köpguide – Köpa Polkadot.
FAQ
Vad är Polkadot?
Polkadot är en nästa generations blockkedjeplattform och är en blockkedjelösning som ökar interoperabilitet mellan olika blockchains.
Har Polkadot stöd för Oracles?
Polkadot strävar efter att säkerställa driftskompatibilitet mellan olika blockkedjor. Det är dock inte alla blockkedjor som bygger på det ursprungliga Substrate-ramverket. Lösningen på den här utmaningen är Polkadot Bridges, vilka liknar Oracles i andra blockkedjeprojekt.
Vilken konsensusmekanism använder Polkadot?
Polkadot bygger på ett Nominated Proof-of-Stake (NPoS), investerare har möjlighet att delta i DOT-staking.
Vad är syftet med Polkadot-token (DOT)?
DOT är en kryptovaluta som har flera användningsområden. Den kan användas för nätverksstyrning (Governance). Investerare kan använda sina DOT-tokens för att generera en avkastning (Staking). Slutligen behöver projekten som vill ansluta sig till Relay Chain binda sina DOT-tokens (Bonding).
Hur många DOT-tokens finns det?
Polkadot (DOT) har inget maximalt antal. Fram till dess att en miljard DOT är i cirkulation är inflationen 10 % per år, därefter minskas inflationen kontinuerligt.
Finns det redan projekt som bygger på Polkadot?
Det finns några spännande projekt som bygger på Polkadot. Kusama, Acala och Edgeware är värda att nämna. Eftersom Polkadot fortfarande är relativt nytt projekt, bör fler intressanta projekt dyka upp i framtiden.