De senaste kryptovaluta kurserna & graferna

Här kan du få reda på allt du behöver veta om livekurser för kryptovalutor

På den här sidan hittar du Bitcoin och andra kryptovalutor och deras aktuella kurser. Alla visade priser är baserade på aktuell data och kontinuerligt uppdaterade. Vid behov kan du anpassa visningen av kurserna till dina personliga preferenser och hitta valda kryptovalutor med hjälp av sökfunktionen.

Genom att titta på den relativa förändringen under de senaste 24 timmarna kan du få en känsla för den aktuella prisutvecklingen på marknaden. Börsvärdet säkerställer bättre jämförbarhet för de enskilda kryptovalutorna.

Kryptokurse

Vad är en kryptovaluta?

För många investerare är kryptovalutor ännu inte ett vanligt begrepp. Följaktligen är det bara ett fåtal investerare som har en eller flera kryptovalutor i sin portfölj. En sådan digital valuta kan dock ha en hög prispotential även med en låg portfölj viktning.

Per definition är en kryptovaluta ett digitalt betalningsmedel som bygger på kryptografiska metoder, t.ex. digitala signaturer eller blockchain. Till skillnad från klassiska valutor ska de digitala betalningsmedlen vara särskilt säkra, decentraliserade och självständiga. En kryptovaluta är dock inte ett officiellt betalningsmedel.

En kryptovaluta är digitala pengar som kan köpas, säljas och överföras med hjälp av kryptografi. Informationen är alltså krypterad och skyddad.

För närvarande finns det över 11 000 kryptovalutor på marknaden. Det totala marknadsvärdet på kryptosektorn är omkring 2 biljoner dollar (2 000 000 000 000). Bitcoin står för majoriteten av marknadsvärdet med runt 900 miljarder dollar (ca. 45%), följt av Ethereum med ett marknadsvärde omkring 400 miljarder dollar (ca. 20%). Det är förmodligen inte så konstigt, Bitcoin är den första kryptovalutan och även om Ethereum lanserades 2015 är projektet etablerat på marknaden – med många användbara funktioner för både utvecklare och användare.

Vad påverkar priset på en kryptovaluta?

Med en fiatvaluta är det en central myndighet, till exempel en centralbank, som fastställer marknadspriset. Det aktuella priset är därför alltid baserat på principen om utbud och efterfråga. Det aktuella priset för en kryptovaluta återspeglar alltså alltid hur mycket marknadsaktörerna är villiga att betala för ett mynt.

Om man jämför marknaden för kryptovalutor med marknaden för andra tillgångsklasser, t.ex. guld, finns det tydliga skillnader i prissättningen. Även om det inte heller finns någon bank på guldmarknaden som bestämmer priset – är den totala handelsvolymen på marknaden helt enkelt större.

På grund av den jämförelsevis låga marknadsvolymen för kryptovalutor är det normalt att betydande prisfluktuationer förekommer. Om en kryptovaluta, exempelvis Bitcoin, hade en jämförbar handelsvolym som guld skulle volatiliteten vara lägre.

Dessutom finns det externa faktorer som påverkar priset på en kryptovaluta. Dessa externa faktorer omfattar positiva och negativa nyheter, osäkerhet om den fortsatta prisutvecklingen och risker med avseende på likviditet. Men även säkerhetsfrågor, reglering och aktivitet från valar ”whales”.

Vill du köpa kryptovalutor?

Läs mer i vår fantastiska köpguide!

Bitcoin

Kryptovaluta köpguide

Kan priset på en kryptovaluta falla till noll?

Det korta svaret på denna fråga är ja. Om vi till exempel tittar på fiatvalutor ser vi att de också kan vara helt värdelösa. Gamla valutor som inte längre accepteras som betalningsmedel är värdelösa. Endast samlare som är intresserade av samlarobjektet kanske betalar en summa för dem.

Ofta försvann valutor på grund av nya betalningsmedel eller på grund av hyperinflation. Om någon av dessa händelser inträffar förlorar valutan i fråga sitt värde. Om vi tittar på kryptovalutor, varav många har en programmerad maxgräns – Bitcoin är det mest kända exempel till 21 miljoner mynt – är hyperinflation inte ett möjligt scenario.

Sammanfattningsvis kan följande faktorer påverka priset på en kryptovaluta:

  1. Misslyckad teknisk utveckling: Marknaden har tidigare klassificerat den tekniska lösningen som lovande. Det visar sig dock att lösningen inte är funktionell när det gäller skalbarhet och praktisk användbarhet. En inprisad potential är inte längre realistisk och priset sjunker.
  2. Politiska påtryckningar: Kryptovalutor är knappas föremål för reglerande riktlinjer. Det är därför osäkert i vilken utsträckning dessa digitala tillgångar kommer att regleras. Om kryptotillgångar förbjuds eller missgynnas finns det en risk att priserna faller eller att hela kryptovalutor till och med blir värdelösa.
  3. FUD-meddelanden: Nyheter som sprider rädsla, osäkerhet eller tvivel (Fear, Uncertainty & Doubt) har en stor inverkan på priset på kryptovalutor. Sådana nyheter behöver inte stämma överens med sanningen, utan är bara spekulationer som påverkar en stor del av marknaden.

När kan kryptovalutor visa mer stabila priser?

En allmän regel brukar vara att små marknaden är mer volatila. Ett börsvärde på mer än 250 miljarder dollar verkar vid första intrycket vara stor. Men om man tar hänsyn till stora företag som Apple, Amazon eller Microsoft – vilka tillsammans har ett börsvärde på över 6 000 miljarder dollar (mer än 3 gånger större än hela kryptovaluta marknaden), blir det tydligt hur liten kryptomarknaden fortfarande är.

Egenvärdet hos kryptovalutor

Kryptovalutor har inget inbyggt värde. Det innebär att det inte finns någon produkt som skapar mervärde. Därför är det svårt att värdera en sådan tillgång. Det är endast utbud och efterfrågan som bestämmer priset. Ett ökat antal marknadsaktörer leder till ökad efterfråga och därmed till stigande priser. Effekten minskar i samband med att marknaden växer.

Statlig reglering ger trygghet

Statlig reglering kan också minska volatiliteten på kryptomarknaden på lång sikt. I dag finns det förordningar som påverkar de ekonomiska aktörernas verksamhet. Kryptovalutor omfattas dock inte av dessa bestämmelser, så marknadsmanipulation är i princip möjlig. Följaktligen har institutionella investerare inte heller någon större möjligheter att komma in på marknaden. Bristen på kapital gör att priserna förblir volatila.

Institutionella investerares roll

Slutligen kräver en stabilare marknad också att det finns institutionellt kapital. För närvarande är privata investerare och riskkapitalbolag de viktigaste aktörerna på marknaden. Men de har helt enkelt inte tillräckligt med kapital för att stabilisera marknaden.

Med ökande acceptans verkar det dock möjligt att bankerna också kommer att inrätta motsvarande kryptofonder och på så sätt tillföra nytt kapital till marknaden. Resultatet skulle bli stigande och stabilare priser.

Korrelerar kryptopriserna med varandra?

De som väljer att investera i kryptovalutor är deras korrelation till andra tillgångar och till varandra ett viktigt kriterium. Det är intressant att kryptovalutor ofta följer samma marknadsrörelser. Det är dock vanligt att observera att om exempelvis Bitcoin hamnar under press kan man också se fallande priser på andra kryptovalutor (altcoins/tokens).

Följaktligen verkar det finnas ett samband mellan de olika digitala valutorna. Korrelationen mellan de enskilda mynten anges mellan -1 till 1. Om en valuta har en korrelation i det negativa området talar vi om en negativ korrelation. Det betyder att priset på en kryptovaluta faller, stiger priser på andra kryptovalutor – det finns en motsatt rörelse. En positiv korrelation innebär att utvecklingen sker i samma riktigt och med en korrelation på 1 är kryptovalutornas rörelser identiska.

Korrelation kryptovalutor 2021
Kryptovalutor – korrelationsmatris från mars 2021. Källa: Tradingview

Ovanstående korrelationsmatris för kryptovalutor visar att en stor del av korrelationsfaktorerna för 2021 ligger mellan 0,52 och 0,81. Det innebär att kryptovalutor har en stark positiv korrelation med varandra. Det är dock förvånande att Bitcoin inte har den högsta korrelationen till altcoins, utan att altcoins som Ethereum har en högre korrelation i vissa fall.

Varför ska man investera i kryptovalutor?

Även mer än tio år efter att den första lyckade blockkedjan och därmed den första kryptovalutan lanserades har digitala valutor ännu inte nått fram till den breda marknadsmajoriteten. Det betyder dock inte att det inte är värt att investera på kryptomarknaden.

Potentialen för digitala betalningsmedel är enorm. Om kryptovalutor lyckas bli integrerade och anpassade globalt kan investerare dra nytta av en positiv prisutveckling.

Illustration von einer Bitcoin, Ethereum und Litecoin Münze.

För närvarande är en BTC noterad till över 46 000 dollar. På lång sikt är det dock inte omöjligt för kryptovalutan att nå ett värde på mer än 1 miljon dollar. Detta innebär att investerare kan få en enorm potentiell avkastning med en hanterbar risk. Om du inte vet hur man köper Bitcoin kan du läsa mer om det i vår detaljerade köpguide.

Om du planerar en investering i en kryptovaluta bör du dock tänka långsiktigt. Hittills har långsiktigt inriktade investerare kunnat uppnå en fenomenal avkastning. Det är osäkert om detta är realistiskt även i framtiden, men en investering kan vara meningsfull.

Hur man kan handla kryptovalutor

Vill du köpa en kryptovaluta och är osäker på hur du ska göra, rekommenderar vi vår omfattande guide – Köpa kryptovalutor

Handla kryptovalutor på 4 steg:

  1. Öppna ett konto hos en CFD-/kryptomäklare eller en kryptobörs.
    1. Kryptobörs: Här kan du köpa riktiga kryptovalutor. Välkända börser är Kraken, Binance och Coinbase.
    2. CFD-mäklare: Här investerar du i ett finansiellt instrument (Contract for Differences, CFD) på vald kryptovaluta. Du äger inte den riktiga kryptovalutan, utan endast ett derivat som följer kryptovalutans prisutveckling.
  2. Sätt in pengar med en betalningsmetod som passar dig.
  3. Sök och köp kryptovaluta.
  4. Överför kryptovalutor till en säker wallet (behövs ej vid köp av CFD).

Vi rekommenderar alltid våra läsare att använda en säker wallet. Marknaden är fortfarande i större grad oreglerad, vilket medför att dåliga aktörer alltid är efter dina kryptovalutor. Det säkraste alternativet är hardware wallets – du kan hitta din favorit i vår utvärdering av hardware wallets.

Vill du köpa kryptovalutor?

Läs mer i vår fantastiska köpguide!

Bitcoin

Kryptovaluta köpguide