El Salvador gör bitcoin till officiell valuta – fler än 2 miljoner användare

Bitcoin officiell valuta i El Salvador

El Salvador skrev historia när landet accepterade bitcoin som en officiell valuta i landet i början av september 2021, bitcoin är tillsammans med USD landets två valutor. El Salvadors president Nayib Bukele ser positivt på utvecklingen och har genom flera tweets uppdaterat utvecklingen i landet.

Nayib Bukele har stora framtidsplaner för bitcoin

Bukele hoppas att många väljer att använda bitcoin och möjlighet att växa BTC i några av de 200 bankomaterna i landet. Det är en infrastruktur som har långsiktigt mål att byggas ut och ”finnas överallt”. Landet har även en statligt utvecklad Bitcoin wallet ”Chivo wallet”, vilket medborgarna kan använda 24 timmar om dygnet utan några avgifter.

Chivo wallet har nu över 2 miljoner användare, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av El Salvadors befolkning. Bukele meddelade även att regeringen erbjuder 30 dollar BTC incitement för vuxna personer som laddar ner Chivo wallet. Användare ska också kunna växla mellan BTC och USD i realtid genom appen.

Bukele har gjort det tydligt att de som inte vill använda bitcoin, behöver inte det. Stödet för USD kommer inte att försvinna eller förändras. Men befolkningen är fortfarande negativa över införandet av bitcoin, i en undersökning från Central American University (UCA), visades det att 67.9 % av 1281 personer var emot bitcoin som en officiell valuta. Men den visade också att majoriteten inte hade förståelse eller förtroende för bitcoin.

Orsak till negativa åsikterna om bitcoin

Alex Gladstein har genom en lång twitter-thread beskrivit varför många är negativa för införandet av en ny valuta. De negativa åsikterna grundar sig främst i införandet av dollarn 2001, vilket hade en dålig inverkan på de lägre klasserna i landet.

En studie visade att en femtedel av befolkningen varken kunde läsa eller skriva och utnyttjades med växelkurserna från deras inhemska valuta till dollarn. Genom att runda upp växelkursen vid köp av varor, infördes en dold inflationssats – vilket gynnade personerna insåg att de kunde lägga på en extra kostnad på varorna.

Men det gynnade inte alla företagare, i en artikel från LA times, rapporterades att många småföretagare förstördes i samband med införandet av dollarn – vilka aldrig återhämtade sig.

El Salvador fortsätter köpa bitcoin

Bukele har aktivt uppdaterat sin twitter feed när landet har ökat sin bitcoin portfölj. I samband med att bitcoin blev en officiell valuta i början av september köpte El Salvador 200 BTC. Under månaden har landet fortsatt köpa och i en uppdatering den 20 september höll El Salvador 700 bitcoins.

Landet har en avsatt en stor summa pengar till projektet och förväntas fortsätta investera mer i bitcoin, samtidigt som de bygger ut infrastrukturen i landet. El Salvador är första landet att göra bitcoin till en officiell valuta, vilket även betyder att det är ett oprövat område. Det kommer vara en intressant projekt att följa, men det återstår att se hur väl systemet kan utvecklas.

Kunskapen om Bitcoin är låg i El Salvador, det kommer bli kritiskt för medborgarna att lära sig grunderna om hur bitcoin, blockchain och andra kryptovalutor. Det finns annars en risk att personerna som saknar kunskaper, återigen utnyttjas av dåliga aktörer som försöker tjäna på förändringen.

Vi har några perfekta artiklar att läsa om du är intresserad av att lära dig mer om bitcoin. Om du är mer intresserad av att lära dig om teknologin bakom kryptovalutor och blockchain, rekommenderar vi dig att kolla vår kunskapsöversikt.

Vill du investera i Bitcoin?

Vi guidar dig steg-för-steg!

Bitcoin Münze
Gå till Bitcoin köpguide